Smarthome Beoordeling 8.0

Review: Google Nest Wifi – toegankelijkheid staat voorop

06 juni 2020 + 10 minuten 2 Reacties
google-nest-wifi-new-1

Vier jaar geleden bracht Google zijn eerst meshnetwerksysteem uit met Google Wifi. Google Nest Wifi is de opvolger van dat systeem. Dit keer krijg je niet alleen toegang tot een meshnetwerk, ook doen de losse wifipunten dienst als een Google Assistent speaker. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Google Nest Wifi – de basis

Google Nest Wifi bestaat uit twee onderdelen. Je hebt de Nest Wifi-router, die je aan je bestaande modem koppelt middels een ethernetkabel. Dit is het middelpunt van je nieuwe netwerk. De router heeft twee ethernetpoorten. Eén poort gaat op aan de kabel voor de modem, terwijl je op de andere poort dus een ander apparaat kunt aansluiten. Denk dan aan een spelcomputer of misschien wel een NAS. Je moet hier wel goed over nadenken, want na die twee poorten houdt het op (tenzij je meerdere routers plaatst, natuurlijk).

In tegenstelling tot de router, is het Google Nest Wifi-punt niet voorzien van ethernetpoorten. Daar moet je dus rekening houden wanneer je in dit systeem investeert of wanneer je voorganger Google Wifi gebruikt (hebt). Elke node in het netwerk heeft daar namelijk wel twee ethernetpoorten, waardoor het gebruikersgemak aanzienlijk hoog is. Met een extra Google Wifi-punt in huis, geplaatst op een strategische plek, krijg je toegang tot meer opties met betrekking tot internet. En dat is iets wat je vrijwel meteen mist als je het oude systeem gewend bent.

Het staat je vrij om natuurlijk meerdere Google Nest Wifi-routers in huis te plaatsen, maar dan ben je wel iets meer kwijt dan wanneer je investeert in losse punten. De router kost je 159 euro, een los punt is 139 euro en een pakket met router en punt kost je 259 euro. Ga je voor het losse punt, dan krijg je wel toegang tot een Google Assistent-speaker. Het is dus maar net wat je zoekt voor in huis. Aangezien je de punten overal in huis plaatst, is het fijn dat je ook meteen de Google Assistent overal tot je beschikking hebt.

Je hoeft daardoor niet dubbel te betalen. Voor 139 euro heb je en een Google Assistent-speaker en een meshnetwerkpunt. Voorheen was het zo dat je met de losse Google Wifi-punten alleen een extra node (weliswaar met ethernetpoorten) in huis haalt. De Google Home-speaker moest je dan nog los kopen. Gelukkig is het zo dat je beide systemen door elkaar kunt gebruiken. Heb je dus echt ethernetpoorten nodig op een bepaalde plek en je hebt Google Wifi al aangeschaft (dat nu niet meer te koop is), dan kun je dus mixen en matchen.

Meer verschillen tussen Net Wifi en Google Wifi

Als we iets dieper op de materie ingaan, dan zien we dat er vooral ook veel technische verschillen zijn. Zo heeft de Google Nest Wifi het AC-type AC2200 meegekregen. Het AC-type zegt iets over de mogelijkheden en snelheid van de router. Het betekent dat er in elk geval ondersteuning is voor wifi binnen de 802.11ac-standaard, evenals de subvarianten. In het geval van de Nest Wifi houdt dit in dat je apparaten met 802.11s/a/b/g/n/ac aan boord kunt koppelen. In de volksmond heet die standaard tegenwoordig Wifi 5.

Het getal geeft de maximale, theoretische snelheid aan: tot 2200 Mbps. Dat is megabits per seconde. Dat getal deel je door acht en dan kom je uit op het aantal megabyte per seconde (Mb/s). Routers tot aan AC2900 gebruiken twee soorten banden: eentje op 2,4 en eentje op 5 GHz (de snelheid wordt over de banden verdeeld). 2,4 GHz is de meest gebruikte band. Hij is snel en heeft een groot bereik, maar zit ook vol. De 5GHz-band is sneller, maar heeft een korter bereik. Mocht je apparaten dicht bij je router plaatsen, dan is het een perfect alternatief.

In vergelijking met Google Wifi is er bijna een verdubbeling qua snelheid. Dat systeem heeft namelijk AC1200, verdeeld over zowel 2,4 als 5 GHz. Daarnaast beschikt Nest Wifi over 4 x 4 antennes (via mu-mimo), terwijl de eerste Wifi over 2 x 2 antennes beschikt. Wat betekent dit nou allemaal in de praktijk? Je kunt veel meer apparaten koppelen aan dit netwerk, die allemaal kunnen genieten van hogere snelheden, voordat je tegen het limiet aan zit. Helaas beschikt Nest Wifi niet over Wifi 6, waardoor het systeem niet future-proof is.

Het is goed om te zien dat Google ook qua beveiliging een update doorgevoerd heeft. Daar waar Google Wifi wpa2 ondersteunt, zien we dat Nest Wifi ondersteuning aanbiedt voor wpa3. Toen Google Wifi gelanceerd werd in 2016, was het certificaat voor wpa3 er nog niet. Wpa3 biedt verschillende verbeteringen waardoor het voor kwaadwillende moeilijker wordt om je netwerk binnen te dringen. Voor meer informatie over wpa3 raden we je aan ons eerder geschreven bericht te lezen. Ook wordt wpa2 gewoon nog ondersteund.

Google Nest Wifi – hoe presteert-ie?

De Google Nest Wifi heeft niet alleen een grotere capaciteit, ook is het bereik tot 25 procent groter. Voor beide onderdelen geldt wel dat er een aantal factoren zijn die invloed uitoefenen op de prestaties van het systeem. Zo moet je er dus rekening mee houden dat 5GHz-netwerken sneller zijn dan 2,4 GHz. Het bereik is echter minder groot, aangezien het signaal minder goed door muren heengaat. Daarnaast is het van belang dat je je apparaten goed instelt. In sommige gevallen moet je het type band handmatig selecteren, bijvoorbeeld.

Voordat je het systeem dus beoordeelt, moet je goed nalopen of alles wel goed ingesteld en geïnstalleerd is. Omdat het design van de Google Nest Wifi-router en -punten erop vooruitgegaan is ten opzichte van de Google Wifi, kun je ze in theorie prima in het zicht plaatsen. Daarmee voorkom je al het probleem dat het signaal tegengehouden wordt door een meterkast of ander object. Ook dien je natuurlijk een stevig internetabonnement te hebben, om optimaal gebruik te kunnen maken van de maximale capaciteit van het systeem.

Toegegeven, er zijn nu al meshnetwerken met een hogere capaciteit en snelheid. Google Nest Wifi is echt niet de snelste of het netwerk met de meeste capaciteit, maar vraagt wel een relatief hoge prijs voor alles. Onze maximale internetsnelheid is hier 250 Mbps en dat speelt het systeem moeiteloos door. Apparaten binnen het netwerk voelen snel aan en halen hoge snelheden. Ook wanneer je met een smartphone door het huis loopt, merk je niets van het moment waarop er van node gewisseld wordt. Dit werkt allemaal goed en naadloos.

De snelheid is ook sterk afhankelijk van de afstand. Niet alleen de afstand tussen een apparaat en de router of zo’n wifipunt, maar ook de afstand tussen het wifipunt en de Nest Wifi-router. Google garandeert dat de router een gebied van maximaal 120 vierkante meter van snel en betrouwbaar internet kan voorzien. De wifipunten doen dat tot maximaal negentig vierkante meter. Hoe verder je van zo’n node verwijderd bent, hoe minder snel de verbinding is. Maar dat geldt voor alle draadloze netwerken, natuurlijk.

Bediening via Google Home-app

Google Wifi kreeg nog een eigen app, maar de bediening en installatie van Google Nest Wifi gaat via de Google Home-app. Een logische beslissing, aangezien een meshnetwerk onderdeel is van een smarthome en ook de ingebouwde, slimme speakers zich er prima voor lenen. De app voor Google Wifi was al niet erg uitgebreid in vergelijking met andere meshnetwerksystemen en de bedieningsmogelijkheden van de Nest Wifi zijn verder gestroomlijnd. Google zet duidelijk in op overzicht en gebruiksvriendelijkheid.

En daar is wat voor te zeggen. Want je merk aan deze review al dat de technische kant van zo’n netwerk snel ingewikkeld kan worden. Door zich op gebruiksvriendelijkheid te concentreren, brengt Google zo’n systeem naar de massa. Binnen Google Home tref je veel dezelfde functies aan als in Google Wifi (al kun je die app ook gebruiken). Je ziet snel hoeveel apparaten er gekoppeld zijn en hoe het zit met je download- en uploadsnelheid. Verder stel je hier gezinsopties, het gastnetwerk en mogelijkheden voor het prioriteitsapparaat in.

Het is echt niet uitgebreid, maar de vraag is of dat erg is. Een power user zal bijvoorbeeld niet snel tevreden zijn met de mogelijkheden van dit netwerk. Dan kijken we naar de snelheid, maar ook naar de functies van de app. Zo’n gebruiker wil gewoon meer. Meer snelheid, een groter bereik en meer opties met betrekking tot personalisatie. En dat is prima, maar dan zul je toch echt verder moeten kijken. Nest Wifi en zijn app is er voor de mensen die er wat minder verstand van hebben, maar toch overal goed wifi in huis willen hebben.

Smarthome-integratie

Omdat de losse wifi-punten van Google Nest Wifi zijn voorzien van de Google Assistent (voor de duidelijkheid: de Nest Wifi-router is dat níet), maken de punten onderdeel uit van je smarthomenetwerk. En als je nog geen smarthome hebt, is dit ongetwijfeld het moment waarop je daar aan gaat beginnen. Je kunt de Google Assistent bereiken door “Hey Google” te roepen, waarna de Assistent meteen meeluistert. Vervolgens kun je allerlei dingen vragen, zoals hoe het zit met het weer en het verkeer en wat het laatste nieuws is.

Daarnaast kun je de stemassistent natuurlijk ook gebruiken voor het aansturen van je slimme apparaten. Denk dan aan je thermostaat, je lampen, je televisie en nog veel meer. In feite is zo’n Google Nest Wifi-punt vergelijkbaar met een Google Nest Mini, maar dan met ingebouwde meshnetwerkmogelijkheden (of een meshnetwerkpunt met een ingebouwde slimme speaker). Je kunt het punt zelfs toevoegen aan een speakergroep, waardoor je op alle slimme speakers in huis dezelfde muziek kunt afspelen. Dat is echt superhandig.

Het Google Nest Wifi-punt is niet alleen qua functionaliteit vergelijkbaar met de Google Nest Mini. Hoewel die speaker een flinke verbetering is ten opzichte van zijn voorganger, komt er natuurlijk niet het allerbeste geluid uit. Desondanks klinkt het ook op de Nest Wifi niet onaangenaam. Het basgeluid klinkt vaak afgemeten en compact, maar de hogere tonen komen wel goed uit de verf. Het bereik van de ingebouwde speaker is dus niet heel hoog. Maar als onderdeel van een netwerk klikt het meestal wel prima.

Google Nest Wifi – conclusie

Laten we vooropstellen dat er op moment van schrijven technisch betere meshnetwerksystemen op de markt bestaan. Die systemen bieden vaak hogere snelheden en een groter bereik aan, terwijl de software ook vele malen uitgebreider is. Maar die systemen vergen soms ook wat technische kennis die niet iedereen in huis heeft. En die niet iedereen zomaar wil leren wanneer er de simpele wens is voor ‘betere wifi in huis’. Waar Google Nest Wifi in excelleert is elegantie en een versimpelde installatie, evenals een simpel in gebruik te nemen systeem.

Dit systeem zal de hardcore gebruiker niet overtuigen. Het zal misschien ook niet de mensen overtuigen die niet in 2016 geïnvesteerd hebben in Google Wifi. Maar de mensen die nu nog elke dag met plezier gebruikmaken van Google Wifi en op zoek zijn naar een upgrade (of aanvulling, aangezien je beide systemen door elkaar kunt gebruiken), doen er goed aan Google Nest Wifi niet over te slaan. Het systeem is sneller, heeft meer bereik en de hardware ziet er ook stukken beter uit. Je haalt daadwerkelijk meer uit je wifinetwerk.

Toegegeven, daar hangen wel een aantal voorwaarden aan. Voorwaarden die Google gedeeltelijk naar zijn hand gezet hebben. Vanwege het mooie design hoef je de nodes niet in of achter een kast te plaatsen (wat goed is voor het bereik), de punten hebben meer bereik (tot 25 procent) en het systeem voorziet meerdere apparaten tegelijkertijd van genoeg data. Wat je zelf nodig hebt is een snelle internetverbinding. Met een maximale internetsnelheid van 2200 Mbps, verdeeld over 2,4 en 5 GHz, heb je daar enigszins ruimte voor.

Daar bovenop haal je ook nog een Google Assistent-speaker in huis. Daar staat wel tegenover dat je meer moet betalen voor de router als je meer ethernetpoorten wil, waardoor je op die plek dus weer geen Google Assistent tot je beschikking hebt. Ook is de app niet heel uitgebreid — en als je meer functies wil, moet je dus een tweede app in de vorm van Google Wifi gebruiken. Dat laatste doet weinig goeds voor de gebruiksvriendelijkheid, maar over het algemeen is dat wel de meest sterke eigenschap van Google Nest Wifi.

8.0
google-nest-wifi-1

Beoordeling
Google Nest Wifi

Pluspunten
  • Google Assistent én meshnetwerk in één
  • Mooi design
  • Sneller en meer bereik dan voorganger
  • Mooie upgrade ten opzichte van Google Wifi
  • Gebruiksvriendelijk
Minpunten
  • Nest Wifi-punt heeft geen ethernetpoort
  • App is mager, tweede app is nodig
  • Geen ondersteuning voor Wifi 6
  • Niet voor iedereen

Beoordeling Google Nest Wifi

Laten we vooropstellen dat er op moment van schrijven technisch betere meshnetwerksystemen op de markt bestaan. Die systemen bieden vaak hogere snelheden en een groter bereik aan, terwijl de software ook vele malen uitgebreider is. Maar die systemen vergen soms ook wat technische kennis die niet iedereen in huis heeft. En die niet iedereen zomaar wil leren wanneer er de simpele wens is voor 'betere wifi in huis'. Waar Google Nest Wifi in excelleert is elegantie en een versimpelde installatie, evenals een simpel in gebruik te nemen systeem.

Prijsvergelijker Google Nest Wifi

Reacties (2)