We hebben Wifi 6 nu, maar Wifi 6E staat al in de startblokken

01 april 2020 4 Minuten 1 Reacties
wifi-6-logo

Ondanks het feit dat Wifi 6 er nog maar net is, gaan we binnenkort misschien aan de slag met een ander wifi-soort: Wifi 6E. Wat is dit, waar kun je het voor gebruiken en wordt het iets dat we daadwerkelijk gaan gebruiken? We behandelen die vragen in dit achtergrondartikel.

Wat is Wifi 6E?

Wifi uitleggen op technisch vlak kan vaak ingewikkeld worden. Voor veel mensen betekent wifi simpelweg (hopelijk snel) draadloos internet in huis of in een uitgaansgelegenheid. Maar er zijn dus verschillende soorten wifi. De kans is heel groot dat je thuis nu werkt met Wifi 5 (dat je mogelijk beter kent als 802.11ac), terwijl Wifi 6 (ook wel 802.11ax genoemd) nu aan een opmars bezig is. Met Wifi 6E probeert de Wi-Fi Alliance, de nonprofitorganisatie achter de standaard, toegang te verlenen tot het voorgestelde 6GHz-spectrum.

Dat wil de organisatie doen door gebruik te maken van het protocol waar Wifi 6 op dit moment al gebruik van maakt. Het nieuwe spectrum ligt heel dichtbij het spectrum dat we al sinds Wifi 4 gebruiken (802.11n): het ongelicentieerde 5GHz-gebied. De karakteristieken van de radiogolven liggen daardoor heel dichtbij de techniek zoals we hem al kennen. In de basis houdt dit in dat een Wifi 6E-netwerk fungeert als een 5GHz-netwerk. Voor het grootste gedeelte dan, want er zijn natuurlijk enkele verschillen aanwezig.

Het nieuwe spectrum stelt je netwerk in staat te werken met meer apparaten, zonder dat er merkbare problemen met de verbinding opduiken. Er komen namelijk meer wifikanalen beschikbaar: die kanalen kunnen bestaan in een bepaald gebied zonder te overlappen met andere gebieden. Daardoor moeten er minder opstoppingen ontstaan. In totaal komt er 1200 MHz bij die in veertien of zeven kanalen opgedeeld kan worden (van respectievelijk 80 of 160 MHz). Hierdoor kunnen er honderden apparaten ondersteund worden.

Waar wordt Wifi 6E straks voor gebruikt?

De kans is groot dat straks veel meshsystemen uitgerust worden met Wifi 6E. Het mooie aan zulke netwerken is dat je geen kabels hoeft te leggen; het nadeel is dat je nooit kabels gelegd hebt. Wanneer de nodes binnen het meshsysteem met elkaar communiceren op hetzelfde kanaal waar ook andere wifi-apparaten op actief zijn, dan kan er alsnog vertraging ontstaan. Gelukkig pakken veel systemen dit goed aan door gebruik te maken van drie verbindingen: 2,4, 5 en nog eens 5 GHz voor allerlei apparaten en communicatie in huis.

Hoewel 5 GHz nog altijd een prima spectrum voor apparaten is voor (onderlinge) communicatie, zien we dat het aantal devices dat hier gebruik van maakt toeneemt. En als je dan in een flat of dichtbebouwde straat woont en er zijn veel apparaten op hetzelfde spectrum actief, dan kun je alsnog merken dat je internet niet optimaal is. Daarom is het van belang dat een organisatie zoals de Wi-Fi Alliance blijft zoeken naar oplossingen en alternatieven, zodat we straks allemaal nog steeds toegang houden tot dat belangrijke internet.

Zodra wifi-apparaten in staat zijn gebruik te maken van de extra bandbreedte die het 6GHz-spectrum biedt, dan opent zich een deur aan mogelijkheden. Zowel voor de apparaten die verbinding maken met het netwerk als de netwerkapparaten onderling. De belofte is dat een draadloos Wifi 6E-netwerk straks net zo snel moet aanvoelen als een internetnetwerk dat gebruikmaakt van kabels die door heel het huis liggen. Die belofte zal waarschijnlijk niet helemaal waargemaakt worden, maar mogelijk komt de organisatie wel dichtbij.

Gebruik je straks ook Wifi 6E?

Op dit moment is het nog niet duidelijk of bestaande Wifi 6-hardware gebruik kan maken van Wifi 6E. Eerst moeten verschillende overheidsorganisaties zich nog over de beslissing buigen of het spectrum inderdaad gebruikt mag worden, of niet. Aan de hardware moet het niet liggen: de antennes kunnen omgaan met zowel 5 als 6 GHz. De vraag is echter in hoeverre fabrikanten straks bereid zijn de extra verbindingsopties gratis aan te bieden via een firmware-update; de kans is groter dat ze willen dat je nieuwe hardware koopt.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over all-in-one-systemen, check dan ons uitgebreide nieuwsarchief. Ook hebben we inmiddels een groot aantal tips en recensies geschreven waar je doorheen kunt klikken.

Reacties (1)