Hoe kun je zo goedkoop mogelijk een home cinema systeem inrichten en geld besparen?

27 september 2012 + 10 minuten 2 Reacties
B-W-Soundbar

We hebben het al vaak gehad over wat de beste producten zijn voor binnen je home cinema systeem en we hebben ook al een keer uiteen gezet welke componenten je allemaal nodig hebt voor een compleet home cinema systeem. Waar we het nog niet uitgebreid over gehad hebben is hoe je ook met een relatief klein budget een home cinema systeem van goede kwaliteit kunt inrichten.

Niet iedereen heeft een groot budget om een high-end TV, geavanceerde AV receiver, grote speakers en dure kabels te kopen. Wanneer je met een klein budget wel een goede beeldkwaliteit en geluidskwaliteit wilt hebben wordt de uitdaging wat groter en ingewikkelder. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden en manieren om geld te besparen bij de inrichting van je home cinema systeem.

Wat heb je al?

Wellicht heel logisch maar ga eens even rondkijken wat je al hebt wat eigenlijk nog goed genoeg is. Ga niks kopen wat nog niet perse aan vervanging toe is. Met name bij accessoires als kabels is dit zeer belangrijk.

TV

Wellicht het belangrijkste onderdeel van een home cinema systeem is de TV. Daar kijk je toch altijd naar, ook wanneer de speakers niet gebruikt worden. Om een zo goedkoop mogelijke TV te kopen zonder al teveel qua kwaliteit in te leveren kun je kijken naar het aantal features en extra’s die je echt nodig denkt te hebben. Bij high-end TV’s is het vaak zo dat je de allernieuwste technieken en features meegeleverd krijgt terwijl je deze niet altijd zult gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een Smart TV platform, 3D weergave of de mogelijkheid om de TV met spraak of bewegingen te bedienen. Heb je deze functies niet nodig? Dan is het vaak stukken goedkoper om naar de middenklasse modellen te kijken.

Toch zit hier een ‘maar’ aan want fabrikanten dwingen je vaak bijna om high-end modellen te kopen wanneer je een goede beeldkwaliteit wilt. Er zijn maar weinig high-end TV’s te vinden die puur een goede beeldkwaliteit hebben en niet uitgerust zijn met alle extra’s die je niet nodig hebt. Het loont om goed rond te kijken en alle merken een kans te geven. Ga vooral op het internet op zoek naar reviews en je zult zien dat bij de meeste fabrikanten de serie(s) die net onder de vlaggenschip serie van dat jaar valt een nagenoeg gelijkwaardige beeldkwaliteit heeft en puur over wat minder features beschikt. Dit jaar zie je dan onder meer bij Panasonic en Samsung terug. Bij de topmodellen betaal je vooral voor het slankere design, de meegeleverde 3D brillen, een extra afstandsbediening en wat extra features als spraakbediening, opnamen via een SD card, etc. Kortom, zoek een overzicht waar je alle specificaties van alle modellen kunt vinden, vergelijk waar mogelijk en lees wat reviews door.

Gelukkig kun je dat allemaal bij ons doen in het 2012 LCD/plasma TV overzicht en in de reviews.

Een extra opmerking op het gebied van TV is misschien een logische maar wel belangrijk. Hoe groter de TV, des te duurder deze is. Heb je helemaal geen 50 inch flatscreen aan de muur nodig, laat je dan ook niet overtuigen dit wel te doen. Een 42 inch TV biedt een beeldkwaliteit die net zo goed is en ook nog eens minder opvallend in de huiskamer aanwezig is. Aan de andere kant; wil je helemaal ondergedompeld worden in de film dan is groter wel beter. Maar, dan heb je daar ook wel budget voor nodig.

Lees meer over 10 belangrijke vragen die je jezelf moet stellen voordat je een TV koopt en valkuilen bij het kopen van een nieuwe HDTV.

DVD/Blu-ray speler

Het volgende onderdeel is de mediaspeler die je kiest. Heb je alleen maar DVD’s, wil je de komende vijf jaar niet aan de Blu-ray discs of kijk je alleen maar films via TV kanalen? Dan ben je het goedkoopste uit met een DVD speler. Wil je voorbereid zijn op de toekomst (die er al is eigenlijk), heb je al Blu-ray films en wil je meer mogelijkheden op de speler? Dan is een Blu-ray speler de beste keuze. Voordeel is dat een Blu-ray speler ook gewoon DVD’s en CD’s af kan spelen.

Er zitten veel verschillen tussen Blu-ray spelers als zijn de verschillen minder groot dan bij TV’s. De high-end Blu-ray spelers beschikken vaak over extra aansluitingen (multikanaals analoog), een extra HDMI uitgang, een zwaarder en stabieler design en features als Smart TV, 3D weergave en upscaling, en zelfs 4K Ultra HD upscaling. Ook hier is het weer van belang te kijken naar wat je wel en niet nodig hebt. Zit er al een Smart TV platform op je TV? Dan heb je dan niet nog een keer nodig. Heb je geen interesse in 3D en kan je TV geen 3D aan? Dan is de 3D weergave overbodig. Bij Blu-ray spelers is het verschil in kwaliteit tussen high-end modellen met al deze features en modellen eronder zonder de meeste features minder groot. Samsung, LG, Sony, Philips en Panasonic hebben allemaal goede middenklasse Blu-ray spelers die een goede beeldkwaliteit neer kunnen zetten maar niet over toeters en bellen beschikken die je niet nodig hebt. Ook hier is het weer van belang je goed in te lezen qua specificaties en reviews door te nemen.

Lees meer over alles dat je moet weten voordat je een Blu-ray speler koopt.

Receiver?

Over dit punt kan ik vrij kort zijn. als je zoveel mogelijk geld wilt besparen en dus een klein budget hebt dan is een AV receiver wellicht niet de beste optie. Een goede receiver kost je al gauw 400 euro en dan moeten daar ook nog speakers en kabels bij. Voor kleine budgetten is het interessanter om te kijken naar een alles-in-één home cinema systeem, al zitten daar wel nadelen aan waar je rekening mee moet houden. Wil je toch een AV receiver dan vind je in dit artikel alles waar je op moet letten voordat je een receiver koopt.

Lees meer over de voor-en nadelen van een alles-in-één home cinema set.

Home cinema systeem

Voordat ik in ga op welke home cinema systemen er zijn en waar je op moet letten is het verstandig om eerst te kijken wat het speakersysteem biedt wat je waarschijnlijk nog hebt staan. De kans is groot dat je al een stereo systeem hebt dat een redelijk geluid biedt. Heb je een krap budget dan kan een stereo luidsprekersysteem goed voldoen bij het kijken van films. Voor stereo weergave is deze in veel gevallen zelfs beter dan een alles-in-één home cinema systeem. Het enige wat je mist is de surround weergave.

Lees meer over een stereo of een surround home cinema systeem.

Ga je voor een alles-in-één home cinema systeem dan heb je meerdere keuzes. Als je nog geen Blu-ray of DVD speler hebt kun je gaan voor een systeem met geïntegreerde speler. Heb je al wel een DVD of Blu-ray speler dan kun je gaan voor een systeem met alleen versterker/receiver en speakers. Daarnaast heb je de mogelijkheid uit verschillende luidsprekersystemen. Wil je het zo klein mogelijk houden? Dan is een soundbar wellicht de beste oplossing. Wil je een optimale surround ervaring? Dan is een 5.1 systeem de beste oplossing. Ook tussen een soundbar en 5.1 systeem zitten mogelijkheden, bijvoorbeeld een 3.1 systeem.

Geld besparen op een home cinema systeem kan door op een aantal zaken te letten. Bij high-end systemen spreken fabrikanten tegenwoordig vaak over termen als ‘3D sound’. Negeer deze termen want 3D sound bestaat niet. Het verschil tussen een systeem met en een systeem zonder deze features is minimaal en je betaalt er wel extra voor. Ook het design is iets waar je extra voor betaalt. Ga je voor een home cinema systeem waarvan de speler aan de muur gehangen kan worden en de speakers slanke zuilen zijn, dan betaal je daar meer voor. Feit is dat deze zogenaamde zuil luidsprekers in veel gevallen dezelfde technieken bevatten als een kleine en compacte luidspreker. Ben je zelf creatief en kun je deze kleine speakers op een standaard zetten of ophangen, dan bespaart je dat geld. Ook bij home cinema systemen geldt dat je moet letten op features en functies die je niet nodig hebt en is het vooral verstandig te gaan luisteren voordat je koopt.

Lees meer over waar je op moet letten bij het kopen van een alles-in-één home cinema systeem.

Accessoires

Ik heb wel eens gezegd dat accessoires niet onderschat moeten worden, en dat is ook zo, maar wanneer je met een beperkt budget zit zijn er een aantal accessoires waar je absoluut op kunt besparen. Neem bijvoorbeeld de HDMI kabel. Laat je geen HDMI kabel van 10 euro of meer aansmeren. Dit is complete onzin. Een kabel van 5 euro werkt net zo goed als een van 100 euro en ik garandeer je dat je het verschil in kwaliteit niet zult zien. Wanneer je een beperkt budget hebt kun je ook wat betreft audiokabels geld besparen door niet meer dan 10 of 15 euro uit te geven. Ja, het verschil in kwaliteit is soms groter dan bij HDMI maar in een budget systeem zal je dit niet of nauwelijks merken.

Lees meer over het verschil tussen dure en goedkope HDMI kabels.

Sommige mensen kiezen er daarnaast voor een universele afstandsbediening aan te schaffen om alles te kunnen bedienen. Doe ook dit niet. Veel afstandsbedieningen kunnen tegenwoordig belangrijke functies van andere apparaten overnemen en daarbij hebben 9 van de 10 fabrikanten tegenwoordig applicaties voor je smartphone om alles mee te kunnen bedienen. Mocht je kiezen voor een systeem met receiver en losse speakers dan heb je ook luidsprekerkabels nodig. Ook deze kabels hoeven niet duur te zijn. Laat je niet verleiden tot het kopen van ‘zilveren’ kabels of kabels van 6mm dik. Neem wat noodzakelijk is en kijk naar je totale te besteden budget. Als de kosten van de kabels in schril contrast staan met de rest is het geen goede keuze.

Algemene tips

Er zijn nog een paar algemene tips om geld te besparen. Zo is het verstandig niet alleen maar te luisteren naar wat de medewerker van de winkel je vertelt. Ik ga niet zeggen dat ze allemaal alleen maar denken aan geld, maar velen doen dit wel. Ze verleiden je dan ook maar al te graag om de duurdere producten te kopen. Laat je in de winkel informeren en ga daarna op het internet op zoek naar ervaringen en bevestig zelf dat de specificaties kloppen.

Voor veel mensen is dit nog een hoge drempel, maar online kopen kan absoluut veel geld besparen. Ga op het internet prijzen vergelijken en je zult zien dat in vergelijking met de fysieke winkel waar je heen gaat er grote verschillen zichtbaar zijn. Sommige mensen zijn bang voor de garantie of de service, maar als je bij bekende en gecertificeerde winkels koopt heb je dezelfde rechten als dat wanneer je iets in een fysieke winkel koopt. Wil je toch fysiek ergens je product afhalen of iemand spreken? Veel online winkels hebben ook fysieke verkooppunten die wellicht bij jouw in de buurt zitten.

Heb je zelf nog tips om geld te besparen bij de aankoop van een home cinema systeem? Laat het in de reacties hieronder weten.

Meer informatie

Meer informatie over componenten binnen een home cinema systeem en tips voor het kopen van verschillende componenten vind je in de Home Cinema Informatie Gids.

Reacties (2)