Hoe je een kamer inricht als thuisbioscoop: het kostenplaatje

14 oktober 2016 + 10 minuten 3 Reacties
thuisbioscoop-achter

Onze thuisbioscoop en testruimte staat inmiddels en dus is het tijd de balans op te maken: wat heeft al dit moois gekost?

De afgelopen maanden zijn we druk bezig geweest met de bouw van onze eigen thuisbioscoop en testruimte. We hebben de zolderkamer helemaal gesloopt, nieuwe wanden gebouwd, de akoestiek geoptimaliseerd, luidsprekers opgehangen, apparatuur geplaatst, de airconditioning geïnstalleerd en de verlichting volledig geautomatiseerd. Zoals je in onze uitgebreide gids hebt kunnen lezen kwam daar nogal wat bij kijken. Vaak is ons gevraagd wat dit allemaal nu eigenlijk gekost heeft en dus proberen we in dit artikel het kostenplaatje te schetsen.

Introductie

De bouw van onze thuisbioscoop en testruimte hebben we niet alleen gerealiseerd. We hebben hierbij hulp gehad van diverse partners die we in de voorgaande artikelen benoemd hebben. Sommige partners hebben een deel gesponsord, andere partners hebben producten voor een bepaalde periode uitgeleend, en bij weer andere partners hebben we zelf de volledige investering gedaan. Het kostenplaatje wat je hieronder vindt is gebaseerd op prijzen zoals je ze bij de partners en andere winkels zou afrekenen en wanneer je zelf de volledige investering zou doen.

We snappen dat niet iedereen een dergelijk grote investering kan doen en daarom is het vooral interessant datgene uit onze gids te halen waar jij mee aan de slag wilt. Heb je bijvoorbeeld zelf al een idee qua apparatuur maar wil je de akoestiek laten verbeteren, dan haal je puur dat onderdeel uit onze gids. Wil je ideeën opdoen voor de verlichting of het zitgedeelte, dan pak je dat eruit. Ons doel is dan ook elk onderdeel van de bouw van een thuisbioscoop volledig uitlichten zodat het je informeert en misschien op ideeën brengt. Vervolgens kun je op je eigen manier, en wellicht met de hulp van één van onze partners, een thuisbioscoop realiseren die aan jouw wensen voldoet en binnen jouw budget past.

Het kostenplaatje

We behandelen de kosten per artikel dat we geschreven hebben in onze gids. Bij de eerste twee artikelen, met de introductie en de planning, zijn geen kosten komen kijken. Neem deze artikelen echter sowieso door want de planning is samen met een overzicht van wat je precies wilt bereiken een zeer belangrijke basis.

Vervolgens zijn we aan de slag gegaan met het verbouwen van de ruimte. Van strippen en schilderen tot het plaatsen van de wand en het trekken van de belangrijkste kabels. De kosten voor het verbouwen van de zolderkamer komen – met heel wat doe-het-zelf-werk – op ongeveer 300 euro. Voor dit bedrag staat de basis van de ruimte, echter zonder de benodigde akoestische aanpassingen.

In de volgende stap hebben we de ruimte ingericht met meubels. Het zitgedeelte hebben we op een zo goedkoop mogelijke (en akoestiek vriendelijke) manier gedaan door 10 pallets (100 euro) tot bank om te vormen en hiervoor kussens (450 euro) op maat te laten maken. De extra afwerking met wat leuke kussens kostte ons 80 euro. Het av-meubel is verzorgd door Spectral en dit meubel heeft, precies met de onderdelen en kleuren die wij gekozen hebben, een winkelprijs van iets minder dan 5.000 euro. De dvd-kast aan de wand is ook weer een simpel doe-het-zelf-project. Voor iets minder dan 120 euro heb je een mooie kast, inclusief led-verlichting.

De akoestiek is een zeer belangrijk onderdeel van de bouw van de thuisbioscoop geweest. Vanaf het prille begin, de eerste ideeën, hebben we samengewerkt met Mutrox, specialist op het gebied van akoestiek. Na een eerste meting is het bedrijf aan de slag gegaan met onze plannen en kwam direct ook zelf met een opzet terug. Aan de hand van onze input en deze opzet zijn de akoestische onderdelen (deels op maat) gefabriceerd, waaronder panelen voor aan de wanden, een verzwaarde laag over de nieuwe wand in de kamer en pijpen in de pallets.

Zelf hebben we vervolgens de akoestische onderdelen gemonteerd en geïnstalleerd. Wanneer je op deze manier werkt en de installatie zelf doet dan ligt de prijs tussen de 6.000 en 6.500 euro voor de gehele ruimte. De meting op locatie kost iets meer dan 900 euro, lever je zelf voldoende informatie aan dan kun je voor 425 euro een berekening krijgen. Natuurlijk kan er meerwerk bijkomen wanneer de ruimte om speciale aanpassingen vraagt, als je speciale prints op de panelen wilt, als je een andere stof wilt gebruiken, wanneer Mutrox helpt bij de installatie of wanneer andere extra werkzaamheden verricht moeten worden. Daarbij hebben losse panelen (met standaard maten) prijzen van zo’n honderd euro tot honderden euro’s. Er is een complete lijst (door Mutrox onder het merk Boldz uitgebracht) met opties waaruit je als klant zelf de panelen, metingen en extra onderdelen kunt kiezen. Ook met een kleiner budget is de akoestiek dus flink te verbeteren. De kosten voor de verdere afwerking van de ruimte, met onder meer gipsplaten voor de nieuwe wand en de laatste kabelgoten, bedroeg ongeveer 150 euro.

Wat betreft de verlichting hebben we niet gekozen voor een goedkope optie maar een optie die wat stijl en gemak toevoegt. We hebben de gehele ruimte – met uitzondering van de dvd-kast – voorzien van Philips Hue-lampen. Op deze manier kunnen we de lampen automatisch laten dimmen, eigen kleuren geven en bepaalde spots wel of niet aanzetten. We hebben in totaal acht lampen opgehangen (tweemaal de E27 lamp en zesmaal de GU10 spot) en met een gemiddelde prijs van 60 euro per lamp kom je dan op 480 euro. Let wel dat je ook nog een Bridge nodig hebt maar die Bridge vind je ook terug in de starterpakketten, waarin ook drie lampen zitten. Voor de armaturen hebben we in totaal 80 euro betaald.

De apparatuur is een onderdeel wat natuurlijk van groot belang is en waar vaak ook de hoogste prijskaartjes aanhangen. Gelukkig hebben wij een groot deel van het home cinema-systeem wat we op onze vorige locatie hadden kunnen meenemen, wat aardig wat kosten bespaarde. Maar, om een goed totaalplaatje te schetsen zetten we hieronder de gebruikte apparaten met de bijbehorende prijzen onder elkaar;

  • Denon AVR-X7200 (inmiddels vervangen voor de AVR-X6300): 2.500 euro
  • Bowers & Wilkins CM9 S2 frontspeakers: 1.349 euro p.s. (x2)
  • Bowers & Wilkins CM5 S2 surroundspeakers: 649 euro p.s. (x2)
  • Bowers & Wilkins CM5 S2 standaard: 225 euro (x2)
  • Bowers & Wilkins CMC S2 centerspeaker: 649 euro
  • Bowers & Wilkins AM-1 hoogtespeakers: 275 euro p.s. (x4)
  • Bowers & Wilkins CWM663 surroundspeakers: 350 euro p.s. (x2)
  • LG OLED65E6V oled tv: 5.999 euro
  • Samsung UBD-K8500 Blu-ray speler: 429 euro
  • Raumfeld Connector voor koppeling met multiroom-systeem: 199,99 euro

Natuurlijk moet alles vervolgens met elkaar verbonden worden middels kabels. De luidsprekerkabels komen bij Ru Connected vandaan. Zij hebben ons voorzien van 160 meter aan luidsprekerkabel, met een prijs die helaas nog niet bekend is. Ook hebben we drie hdmi-kabels van drie meter (34,50 euro), een optische kabel van twee meter (19,95 euro) en een cinchkabel van drie meter (39,95 euro) besteld om de apparaten met elkaar te verbinden. En als al die apparaten eenmaal staan is eenvoudige bediening een noodzaak. Daarom hebben we gekozen voor de Logitech Harmony Elite, een afstandsbediening die compleet naar eigen wens ingesteld kan worden en al je apparaten eenvoudig kan bedienen. Deze afstandsbediening heeft een prijs van 299 euro.

Naar aanleiding van de tweede meting hebben we nog een klein aantal aanpassingen door moeten voeren. Zo hebben twee speakers verticaal in plaats van horizontaal gehangen en de ruimte waarin de centerspeaker staat uitgevuld met noppenschuim. De totale kosten voor deze aanpassingen bedroegen 40 euro. Het afwerken van een aantal kleine elementen (een handvat voor de deur, wat lak om goten bij te werken, etc.) heeft ons nog 50 euro gekost.

Vervolgens was het tijd voor de laatste stap; de klimaatbeheersing. We hebben een airconditioning speciaal voor de thuisbioscoop uitgezocht en een ventilatiesysteem voor de ruimte ingericht. De totale kosten hiervoor komen uit op ongeveer 2.500 euro.

Alles bij elkaar opgeteld

Als we alles bij elkaar optellen dan komen we op ongeveer 35.000 euro uit. Dit is een flink bedrag maar bijna de helft van dit bedrag bestaat uit apparatuur en daarmee kun je het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Ook voor de helft van wat wij aan apparatuur hebben uitgegeven kun je een indrukwekkend home cinema-systeem neerzetten. Daarbij kun je je av-apparatuur ook op een andere manier plaatsen of wegwerken waardoor de forse kostenpost voor het av-meubel verdwijnt. De akoestische optimalisatie zorgt ook voor een aardig bedrag, maar hier zit wel advies gedurende het project in, plus de akoestische afwerking die je nodig hebt. Wij hebben hier bijzonder veel aan gehad, zeker omdat akoestische optimalisatie in deze situatie een groot verschil maakt en we zelf te weinig (vooral wiskundig) verstand hebben van galmtijden, reflecties, frequenties, etc. Het doel was een voor audio perfecte thuisbioscoop en testruimte, en dat hebben we dankzij de akoestische aanpassingen absoluut bereikt.

Wil je puur advies en vervolgens zelf aan de slag met de akoestiek, dan bespaar je vanzelfsprekend een hoop geld. Let echter wel dat akoestiek geen makkelijk onderwerp is en de kennis van een expert niet overbodig is. Op deze manier krijg je nieuwe inzichten en kom je niet voor onverwachte problemen te staan. We hopen in ieder geval dat je iets aan onze gids hebt en mogelijk zelfs ideeën opgedaan hebt voor je eigen thuisbioscoop. Wil je meer weten over wat we gedaan hebben over hoe we het gedaan hebben, aarzel dan niet om hieronder je vraag te stellen.

Op naar de impressie

Binnenkort publiceren we nog één artikel in onze gids; een mooie impressie van het eindresultaat, inclusief de belangrijkste aandachtspunten voor wanneer je zelf aan de slag gaat. Voor alle artikelen in deze gids kun je terecht in onze sectie over je kamer inrichten als thuisbioscoop. Meer tips en adviezen vind je in de home cinema informatiegids.

Reacties (3)