Hoe je een kamer inricht als thuisbioscoop: impressie en aandachtspunten

06 december 2016 8 Minuten 1 Reacties
thuisbioscoop-impressie-11

Als afsluiter van onze gids geven we je in dit artikel een impressie van de thuisbioscoop en nemen we de belangrijkste aandachtspunten door voor wanneer je zelf aan de slag gaat.

Een kamer als complete thuisbioscoop

Het kantoor van MCP Network is voor de zomer verhuisd en dat zagen we als mooie kans om eens goed uit te pakken. We hebben één ruimte, de zolder, ingericht als thuisbioscoop en testruimte, met alles erop en eraan. Gedurende het hele proces hebben we je geïnformeerd en tegelijkertijd geadviseerd over de mogelijkheden wanneer je zelf met een dergelijk project aan de slag gaat.

Waar moet je op letten? Welke apparatuur gebruik je dan? Hoe werkt het met de akoestiek? En nog veel meer vragen. Inmiddels hopen we dat de meeste vragen uitgebreid beantwoord zijn maar we willen je het resultaat graag nog tonen middels een aantal foto’s die je in dit artikel terugvindt én we verwijzen nog een keer naar de belangrijkste aandachtspunten.

Belangrijkste aandachtspunten

Wie wil het nu niet? Een kamer inrichten als thuisbioscoop waar je films, series en sportwedstrijden kunt kijken met optimaal beeld en geluid. Als je zelf van plan bent een kamer in te richten als thuisbioscoop dan is het allereerst van belang dat je een duidelijk plan maakt.

Zorg dat je duidelijk hebt welke ruimte je wilt inrichten en wat de mogelijkheden en beperkingen van de ruimte zijn. Maak zeker ook een plattegrond, schets de belangrijkste onderdelen van de bioscoop (podium, bank/stoelen, luidsprekers, verlichting) in deze plattegrond en zorg dat je direct (wellicht met advies van experts) duidelijk hebt waar de luidsprekers (ongeveer) komen en waar het podium met het scherm komt.

Maak vervolgens een planning voor de komende weken of maanden die je aan het project wilt besteden. Mocht je advies willen inwinnen voor de akoestiek, de plaatsing van het scherm (en/of projector) en de audio-opstelling dan is dit het moment om die partijen al bij het plan te betrekken. De akoestische aanpassingen kunnen direct al invloed hebben op je plan en de positie van je scherm en luidsprekers is iets dat je niet na het inrichten en afwerken nog wilt veranderen.

In de volgende stap ga je aan de slag met de ruimte. Strip de ruimte en zorg dat deze geheel kaal is. Vervolgens kun je met de basis beginnen; het schilderen van de muren, het leggen van kabels voor de verlichting, het plaatsen van de eerste kabels voor de speakers (als je kabels wegwerkt, bepaal dan in het begin al welke kabels je wilt gebruiken), het inmeten van de akoestische onderdelen en het mogelijk opzetten van een wand of podium.

Ook hierin kan een akoestisch expert veel voor je betekenen. Als je op dit vlak niet voldoende kennis hebt is het absoluut aan te raden advies in te winnen zodat je direct in kunt spelen op aanpassingen die de akoestiek van de ruimte verbeteren. Als je deze direct in het begin doorvoert scheelt je dit later kostbare aanpassingen. Overigens is het in deze stap ook belangrijk om te kijken naar de ventilatie en klimaatbeheersing van de ruimte. Je wilt immers met al die apparatuur een goed geventileerde ruimte met aangename temperaturen.

Als de basis van de ruimte staat is het verstandig een eerste meting voor de akoestiek te doen. Dit vertelt je namelijk waar in de ruimte nog problemen ontstaan en hoe bepaalde frequenties op de luisterpositie aankomen. Hier hoeft de uiteindelijke apparatuur nog niet voor te staan maar als je een (tijdelijke) bank of stoel op de luisterpositie kunt zetten is dat wel handig. Aan de hand van deze informatie kun je aan de slag met onderdelen voor de akoestiek.

Ondertussen kun je ook al gaan zoeken naar de juiste apparatuur voor de thuisbioscoop. Je weet inmiddels wat de mogelijkheden en beperkingen van de ruimte zijn en kunt hiermee de juiste luidsprekers, receiver, spelers en natuurlijk het scherm bepalen. Zet direct lijntjes uit en ga vooral luisteren naar de luidsprekers in combinatie met de gewenste receiver.

In de volgende stap kun je de inrichting van de ruimte gaan verwezenlijken. Denk aan welke meubels je nodig hebt maar ook hoe je bijvoorbeeld de vloer van een kleed of tapijt (beter voor de akoestiek) gaat voorzien. Vergeet ook niet een meubel voor wanneer je de apparatuur onder je scherm kwijt wilt en natuurlijk een meubel voor je filmcollectie. Wellicht het belangrijkste meubel is het zitmeubel op de luisterpositie.

Bedenk goed wat je wilt en zorg voor een ideale combinatie van comfortabel een film kijken (met meerdere mensen?) en een akoestisch verantwoord meubel. Een zitmeubel dat comfortabel zit hoeft niet veel te kosten en met wat creativiteit kun je zelf een grote bank maken. Plaats nog niets in de ruimte maar zorg dat alles klaar is om geplaatst te worden.

Tegelijkertijd met het voorbereiden van de inrichting kun je ook de akoestische onderdelen gaan installeren en monteren. Afhankelijk van wat je voor de akoestiek gaat doen (en wat je met de experts besproken hebt) kun je onder meer de panelen voor de wanden fabriceren of laten fabriceren en zogenaamde basstraps installeren. Eenmaal geïnstalleerd kun je ook naar de verdere afwerking kijken.

Zorg dat kabels netjes weggewerkt worden en plaats waar nodig kabelgoten. De verlichting is natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van de thuisbioscoop dus kijk goed naar welke sfeerverlichting je wilt gebruiken en hoe je deze wilt aansturen. Je kunt gebruikmaken van slimme verlichting waardoor je zelf kleuren kunt aanpassen, de verlichting met een app kunt bedienen en je verlichting met andere apparaten kunt laten communiceren.

Vervolgens kun je beginnen met het daadwerkelijk inrichten van de ruimte. Plaats de meubels in de ruimte, monteer de verlichting, trek alle kabels die nog niet getrokken zijn en hang de luidsprekers op de vooraf bepaalde posities. Dit is ook het moment om te gaan kijken naar de accessoires, waaronder de extra kabels voor audio en video, en bijvoorbeeld een systeem om alle apparatuur eenvoudig mee te bedienen.

Als alles eenmaal staat dan is het verstandig om een tweede meting voor de akoestiek te doen. Aan de hand van deze meting kun je de receiver optimaal instellen, de speakers zo nodig licht bijdraaien (wanneer mogelijk) en misschien nog wat kleine aanpassingen doen voor de akoestiek. Denk bij dit laatste aan een extra paneel om reflecties op te vangen of een kleedje op de grond.

Als die meting het gewenste resultaat opgeleverd heeft kan alles helemaal afgewerkt worden en kun je wanneer gewenst ook de kleine decoraties plaatsen. Vervolgens kun je genieten in je eigen thuisbioscoop.

Onze gids voor het inrichten van je eigen thuisbioscoop is geen vast stappenplan. De volgorde van de voor jou te nemen stappen kan immers verschillen van de volgorde die wij aangehouden hebben. Als je luidsprekers bijvoorbeeld in muren en plafonds verwerkt zul je al in een eerder stadium aan de slag moeten met de keuze voor luidsprekers en de voorbereidingen voor de montage. Hetzelfde geldt voor spots die mogelijk in het plafond geplaatst worden.

Dit zijn echter de stappen die wij hebben moeten nemen om onze ruimte met een vooraf bepaald plan om te toveren tot thuisbioscoop en testruimte. Elke ruimte is anders, elk budget is anders (dit was ons kostenplaatje) en iedereen heeft andere wensen. Neem dan ook vooral datgene uit onze ‘gids’ wat jij van belang vindt en waar jij budget voor hebt. We hopen dat we je met alle artikelen veel handige informatie over het realiseren van een eigen thuisbioscoop hebben kunnen geven. Mocht je zelf aan de slag gaan, succes!

Lees onze complete gids door

Voor alle artikelen in deze gids kun je terecht in onze sectie over je kamer inrichten als thuisbioscoop. Meer tips en adviezen vind je in de home cinema informatiegids.

Reacties (1)